. - pvc-stolarija-pvc prozori- pvc vrata-grilje-klizne stijene-reklama - Blog.hr

pvc-stolarija-pvc prozori- pvc vrata-grilje-klizne stijene-reklama

30.10.2009., petak

.

Tipologija

Fiksna stijena – fiksna stijena je vertikalni pregradni nenosivi element, ima funkciju zida (zid je zidan, sve ostalo se naziva stijenama), i kao takav element nema mogućnost ikakvog otvaranja. Aluminijska fiksna stijena može biti puna (neprozirna) ili ostakljena. Ovisno o svojim dimenzijama, fiksne stijene se koriste za različite prostorije, odnosno objekte, od obiteljskih kuća i stanova do poslovnih i javnih objekata.

Fiksno nadsvjetlo – fiksno nadsvjetlo je fiksni element smješten iznad vratiju ili prozora. Omogućuje više svjetlosti, pogotovo u slučaju kada su vrata puna (neprozirna) - (npr. ulazna vrata s nadsvjetlom), zatim, kada se želi omogućiti više svjetlosti u prostoriji - (npr. učionice, fiksna nadsvjetla iznad prozora), ili kada neka prostorija dobiva svjetlost preko druge prostorije - (npr. nadsvjetlo iznad vratiju hodnika i spavaće sobe, kuhinje ili kupaonice).

Prozori
Zidni prozori – zidni prozori mogu se otvarati na raličite načine (zaokretanjem, otklapanjem, kombinacijom zaokretanja i otklapanja, klizanjem / posmicanjem u stranu, paralelnim klizanjem ili posmicanjem, kombinacijom klizanja i otklapanja, podizanjem, te kombinacijom podizanja i klizanja) i prema svome načinu otvaranja su i nazvani. Osim po načinu otvaranja, zidni prozori se međusobno razlikuju i po broju krila, pa tako mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni itd.

Zaokretni – zaokretni prozor se otvara zaokretanjem, os otvaranja je oko vertikalne (bočne- lijeve ili desne) stranice prozora. Ovaj način otvaranja (neovisno o veličini prozora) omogućuje brzo provjetravanje prostorije, jer se čitava ploha pokretnog krila zaokreće za 90° ili više (max 180°), te je prozor potpuno otvoren (za vrijednost površine svog pokretnog krila). Također, zaokretni prozori se mogu otvarati prema unutra i prema van.

Otklopni - otklopni prozor se otvara otklapanjem, os otvaranja je oko horizontalne, donje ili gornje stranice prozora. Za razliku od zaokretnog prozora, ovaj način otvaranja ne omogućuje "potuno otvaranje" prozora, jer se pokretni dio prozora zapravo ne "uklanja", već se jedna strana odmiče od fiksnog dijela (štoka), ovisno da li se prozor otvara s donje ili gornje strane. Otklopni prozor se često upotrebljava i kao nadsvjetlo, prim. ulazna vrata s otklopnim prozorom kao nadsvjetlo ili fiksna stijena s otklopnim prozorom kao nadsvjetlom. Zatim, otklopni prozori se mogu otvarati ručno, ali i sa sustavom ventus (upotrebljava se kada su otkopni prozori smješteni visoko i nedostupno ili kao nadsvjetlo).

Otklopno-zaokretni – otklopno- zaokretni prozor se otvara kombinacijom otklapanja i zaokretanja, osi otvaranja su oko horizontalne, donje i vertikalne stranice prozora.





Klizni – klizni prozor se otvara klizanjem pokretnog krila prozora u stranu, tj. posmicanjem u stranu. Vodilice, po kojim se vodi pokretni dio, se nalaze na horizontalnim donjim i gornjim stranicama prozora. Što se tiče otvorenosti prozora u otvorenom stanju, prozor ima iste osobine kao i zaokretni prozor, tj. prozor je otvoren za cijelu površinu pokretnog krila. Ovaj prozor se koristi u prilikama kada nema dovoljno mjesta za pokretno krilo, no najčešće se upotrebljava iz estetskih razloga.

Klizno-otklopni – klizno- otkopni prozor se otvara kombinacjom klizanja i otklapanja pokretnog dijela prozora.






Balkonski prozori – balkonski prozori, kao i zidni prozori, otvaraju se na nekoliko načina. No, za razliku od zidnih prozora, balkonski prozori su dimenzija vrata, te se često ovi prozori nazivaju poput: balkonska vrata, francuski prozor. Ovi prozori su prohodni, no za razliku od vrata, koja imaju prag, ovi prozori imaju donji fiksni profil (kao i zidni prozor). Također, balkonski prozori mogu imati različit broj pokretnih krila (jednikrilni, dvokrilni, trokrilni, četverokrilni balkonski prozor itd.).

Zaokretni - zaokretni balkonski prozor se otvara zaokretanjem, os otvaranja je oko vertikalne (bočne - lijeve ili desne) stranice prozora. Zaokretni balkonski pozori se mogu otvarati prema unutra i prema van. Ovaj način otvaranja omogućuje, osim provjetravanja, osiguravanja svjetlosti, i prohodnost.



Otklopno-zaokretni – otklopno- zaokretni balkonski prozor se otvara kombinacijom otklapanja i zaokretanja, osi otvaranja su oko horizontalne, donje i vertikalne stranice prozora. Balkonski prozor, dok je otklopno otvoren, ima svojstva kao i zidni prozor, no dok je zaokretno otvoren ima svojstva vratiju, odnosno, on je prohodan.



Klizni - klizni balkonski prozor se otvara klizanjem pokretnog krila prozora u stranu, tj. posmicanjem u stranu. Vodilice, po kojim se vodi pokretni dio, se nalaze na horizontalnim donjim i gornjim stranicama prozora. Prozor ima ista svojstva kao i vrata, tj. prohodan je. Ovaj prozor se koristi u prilikama kada nema dovoljno mjesta za pokretno krilo, no, upotrebljava se i iz estetskih razloga.

Klizno-otklopni – klizno- otkopni balkonski prozor se otvara kombinacjom klizanja i otklapanja pokretnog dijela prozora. Balkonski prozor, dok je otklopno otvoren, ima svojstva kao i zidni prozor, no dok je klizno otvoren je prohodan.



Vrata
Vrata su otvori u zidu ili stijeni, koji služe prolaženju iz jedne prostorije u drugu. Međusobno se razlikuju po načinu otvaranja - zaokretna, mimokretna i klizna vrata, te po broju pokretnih krila- jednorilna, dvokrilna, trokrilna itd.

Zaokretna – zaokretna vrata se otvaraju zaokretanjem, os otvaranja je oko vertikalne (bočne - lijeve ili desne) stranice vrata za 90° ili više (max 180°). Također, vrata se mogu otvarati prema unutra ili prema van.





Mimokretna – mimokretna vrata se otvaraju zaokretanjem, os otvaranja je oko vertikalne (bočne- lijeve ili desne) stranice vrata za 90° ili više (max 180°). No za razliku od zaokretnih vratiju, ona se otvaraju i prema unutra i prema van (npr. saloon-ska vrata)




Klizna – klizna vrata se otvaraju klizanjem pokretnog krila u stranu, tj. posmicanjem u stranu. Vodilice, po kojim se vodi pokretno krilo, se nalaze na horizontalnim donjim i gornjim stranicama vrata. Koriste se kada u prostoriji nema mjesta za pokretno krilo (npr. jednokrilna klizna vrata ostave, WC- a.) ili radi estetskih razloga (dvokrilna ostakljena klizna vrata u dnevnoj sobi ili nekog poslovnog prostora). Klizna vrata se međusobno razlikuju i po broju krila (jednokrilna, dvokrilna) i po pogonu utvaranja. Tako se mogu otvarati ručno, ali i pomoću elektromotora, s ili bez foto- ćelija i sl. (automatska klizna vrata).




Kako nastaje Pvc prozor!?









rolleyes

ako vas zanima kako nastaju ti novi plasticni prozori u koje ulazete nade da ce vam stedit energiju grijanja,zvucnu izolaciju,donijet mira bar 30 god.ne brige oko popravaka i farbanja, a i ociju vase kuce mozete saznat ,bas ovdje;

(ovo je tkz rucna proizvodnja koja znaci nije na traci kao sto ima trohadil i jos neki giganti koji mogu konkurirat s cjenama,bas zbog te serije i brzine posla)

1.
Znaci prvo se narucuju profili stoka i krila u duzini od 6 metara koje drze na skladistu zastupnici raznih firmi po hrvatskoj koji se vecinom uvoze iz Njemacke.I donose do proizvodnje.
opis slike"

Na dvoglavoj pili se ti 6metarski profili rezu na sirine i visine pod kutevima od 45.Stavljaju se na stalazu i cekaju daljnju obradu.


2.
Profili sa stalaze idu na masine za busenje rupe za vodu,odnosno tamo gdje ce voda otjecat,pa na masinu za rupe za kvake.

3.
Nakon busenja rupa rezu se profilirana zeljeza koja se isto rezu iz 6 metara profila i stavljaju se u odrezane profile plastike za stokove i krila.
Potom se ta zeljeza ucvrste sarafima za zeljezo.



4. Tako pripremljeni komadi sirina i visina za krila i stokove idu na varenje odnosno spajanje kutova na masinu sa grijacima koji tope plastiku na kutevima 45 po 3 milimetra sa svake strane i tako " zalijepe".
opis slike"
obicno su to dvoglave varilice

5.
Nakon varenja na tim coskovima ostane malo stvrdnute plastike istisnute varom koji se treba ocistit.
Sad vec formirana krila i stokovi se stavljaju u masinu sa dva noza gornjim i donjim koji pod pritiskom zraka "ogule" visak vara.I treca operacija na toj masini je glodalo koje ocisti na samom cosku visak.

opis slike"




6.
Sada ocisceni štokovi stavljaju se na radne stolove oblozene cetkicama da se ne ostete.Tamo stavljaju pante za krila (gornje,donje),i sav okov potreban za dobro zatvaranje i dihtanje prozora.Ako ide roleta na prozor ,sastavlja se rolet kutija i umecu lamele.
Buse se rupe za montazu da se olaksa posao na terenu.

7.
Okovani stokovi stavljaju se sastrane i cekaju da se stave okovi na krilo .Uzima se krilo i na stroju za kutove rezu se lajsne koje dobro zabrtvljene drze staklo.
Nakon lajsni krilo se nosi na stol za okivanje.Dakle postupak isto kao i kod stoka staljaju se gornji i donji panti,cjeloukupni okov oko prozora i skare ako ima kipanje.

8.
Sada gotovi stokovi i krila cekaju da se naprave izo stakla i ugrade.
Danas ima puno vrsta stakla sa "sve vecim ustedama energije"
Izo staklo samo po sebi odlican je izolator no sa low-e premazom stiti od suncevih zraka izvana i kao da ih odbija,znaci ne propusta toplinu unutar prostorije.










Ugradnja - Montaža PVC stolarije




Dosada smo pisali o povjesti plastike,svjetlu,energiji,proizvodnji plasticnih prozora ,vrata,
doci ce na red i izo stakla,boje(akrilne i umjetno drvo),komarnici ugradjeni u kutije i vanjski,rolet kutije,zaluzine itd.
Sada cemo se malo okrenuti i montazi prozora jer koliko ste shvatili dosada pvc prozori vise manje svi od razlicitih proizvodjaca su manje vise isti osim po blagim oblinama od jednog do drugog drukciji.Dok nam ostaje montaza koja se jako jako razlikuje od montera do montera firme do firme.Mnogo je utjecaja na montazere hoce li vam dobro postavit prozor ili ne,ako vam ga ne postave dobro u vagu krila ce vam se sama otvarat ili zatvarat,ako nije dobro centriran spalete ce vam s jedne strane bit 3 cm a s druge nista,klupcica nece stat pa ce trebat

opis slike"
štemat,stakla mogu lose postavit itd.Montaza je u biti jedan od vaznijih djelova svega toga dali ce prozor bit funkcionalan.
Brzina ugradnje i demontaze se razlikuje od firme do firme ali iz nase prakse ako su prozori ostakljeni u proizvodnji moze se na dan ugradit sa dva covjeka od 18 do 28 prozora i vise.
-ako nisu ostakljeni od 10 do 15.
a ako ima demontaza i ugradnja onda bi bilo sa dva covjeka oko 8 prozora.
Obrada spaleta se djeli na dva dana i dodatni dan ugradnja klupcica.
Znaci mozemo vam kompletno izvadit ugradit i obradit prozore u roku 3 dana najvise 4.(demontaza,montaza,spalete,klupcice i pocistimo za sobom):)





>Veličina ugrađenog otvora treba biti za dva cm manja od širine i visine zidarskog otvora (primjer za bjeli prozor 1,5m x 1,5m).

Prozor treba biti točno centriran u zidarski otvor (sa zračnim razmacima od jedan cm sa svake strane), zračni razmaci od 1 cm su bitni zato da bi ih mogli kvalitetno ispuniti pjenom i time omogućiti kvalitetnu zvučnu i toplinsku izolaciju jer montažom ne smijemo srušiti izolacijske vrjednosti samog prozora .

Međuprostor između građevinskog otvora i veličine prozora, kao i materijal koji se koristi za učvršćivanje prozora mora omogučiti prozoru da se uslijed utjecaja temperature nesmetano širi odnosno skuplja.

U slučaju da veličina prozora spram veličine građevinskog otvora nije dobro određena ili da prozor nije dobro centriran i pravilno pričvršćen uslijed toplinskih diletacija može doći do funkcionalnih problema s prozorom – poteškoća kod otvaranja/zatvaranja ili u drastićnim slučajevima do pucanja doprozornika.

Bijeli PVC profil ima toplinsko rastezanje kod temp. -30oC do +50oC od 1,6 mm/1m
PVC profil u boji ima toplinsko rastezanje kod temp. -30oC do +50oC od 2,4 mm/1m

Drugi zahtjevi su montažni zahtjevi koji onemogućavaju prodor prašine, vlage ili vode između prozora i zidarskog otvora, ti zahtjevi se osiguravaju zapunjavanjem proreza silikonskim kitovima visoke kvalitete, postojanosti i opstojnosti kod različitih temperatura, jer moraju omogućiti sigurno brtvljenje i dovoljno rastezanje kako ne bi puknuli kod toplinskih rastezanja prozora.


Zbog opisanih razloga, kao i nepostojanja zakona koji zahtjeva kontrolu montaže, jako je malo firmi koje daju certificirati svoju montažu, makar nestručna montaža može ugroziti svojstva i funkcionalnost ugrađene stolarije.






Prozorske klupčice



U ponudi imamo i klupcice unutarnje i vanjske
Mramor,iveral,plastika,i pocincane alu.
Za iverale i alu siroki spektar boja.
Prozorske klupčice su donji dio prozora. Služe kao zidna zaštita, no danas se koriste i kao zaštita horizontalnog dijela zida i kao dekorativni dio, a često i kao prosto za odlaganje ili odmor (police, klupice). Razlikujemo vanjske i unutarnje prozorske klupčice. Dok vanjske moraju biti otporne na atmosferski utjecaj, a dizajnom i bojom prilagođene fasadi objekta, unutarnje pak moraju biti izrađene od "toplijih materijala i bolje završne obrade. Vanjske klupčice najčešće su izrađene iz pirodnog kamena, aluminija, pocinčanog čelika ili umjetnog kamena (mljeveni kamen sa dodatkom prirodnih smola i veziva), dok su unutarnje najčešće izrađene iz plemenitog drveta, kamena ili pak vodootporne iverice. opis slike
Osim obrtnički izrađenih klupčica, specijalno prema Vašoj želji (bez obzira na materijal), naručitelji se često odlučiju za industrijski izrađene klupčice koje se dodatnom obradom prilagođavaju konkretnoj situaciji na objektu. Ovakve su klupčice često svojim omjerom cijena-kvaliteta zantno prihvatljivije od tzv. "custom made" klupčica
.


opis slike
Karakteristike unutarnjih prozorskih klupčica:
izrazito otporna gornja površina na ogrebotine i lomove
postojanost na vrućinu, vlagu, svjetlo i jaka sredstva za čišćenje
postojanog oblika
dostupne u različitim dekorima, koji su uklapaju u svaki stil uređenja
dekorativno zaokružuju prozor
pogodne za cvijeće i dekorativne predmete
neosjetljive, lake za održavanje
jednostavna ugradnja na svaku građevinu
jednostavnim recikliranjem pogoduju očuvanju okoliša




Kakva pvc vrata kupit-samo vasa odluka




Neznate kakva vrata kupit,u pevcu i slicnim ducanima , nesvidja vam se dizajn.
Napravite ih sami,vi najbolje znate kakva bi vam odgovarala za kucni ulaz.
Poslozite precke,stakla i ispune sami.Trebate samo komad papira olovku i telefon da nam javite.

opis slike opis slike


opis slike
ovo su samo neki od standardnih oblika.
opis slike opis slike

Sto se tice cijena.mi nemamo jeftinih vrata.(najjeftinija su 700 eura-ali ta cijena je jednaka kvaliteti) Jeftinija vrata pretezito nemaju pante za stelanje,pa ako se objese mozete kupit nova,nestavljamo zeljezne profile tako tanke,i profil je siri i masivniji sto dolikuje ulaznim vratima..Dizajnirajte svoja vrata i prozore sami i obratite nam se s povjerenjem!

opis slike opis slike








Kao i pvc vrata dizajnirajte svoj pvc prozor



Budite bas Vi kreatori svojih pvc prozora.Nacrtajte.pustite masti na volju,stavite koju precku vise,stakla na drugi nacin,sprocne u stakla,promjenite boju i posaljite nam.





opis slike stavite sprocne u stakla,koji fixer u sredinu



opis slike kosine ili ovale ako imate na kuci


opis slike prozor na kip,razmjestite fixere,svjetlost uvijek dobro dodje




opis slike ..mozda zaluzine





rolete i komarnici protiv komaraca,muha i ostalih bestija




opis slike


Rolete
su kvalitetna sjenila koja brzo i lako u potpunosti zatamne prostor. Pridonose toplinskoj i zvučnoj izolaciji, potpunom zamračenju, zaštiti prozora i vrata, a uz primjerene dodatke i protuprovalnoj zaštiti.

Moguća je izvedba sa unutrašnjim i vanjskim kutijama te su idealne za naknadnu ugradnju. Otvaraju se pomoću gurtne, MC palice (monokomanda), te elektromotora koji se reguliraju pomoću prekidača (nadžbuknih, podžbuknih) te više funkcija daljinskim upravljanjem.

PVC rolete izrađene su od PVC-a (polymer-vinyl-chlorid) koji garantira izvrsnu termičku i mehaničku stabilnost te otpornost na klimatske i atmosferske uvjete.

izrađene su od PVC-a (polymer-vinyl-chlorid) koji garantira izvrsnu termičku i mehaničku stabilnost te otpornost na klimatske i atmosferske uvjete.

Dimenzije PVC lamela: 33, 39 i 50 mm
-u svim bojama



ALU rolete, vrhunske aluminijske lamele za rolete izuzetnih mehaničkih i izolacijskih svojstava, izrađene od čistog aluminija i punjene poliuretanskom ispunom.


Dimenzije ALU lamela: 39 i 55 mm




Žaluzine
Uredite svoj dom u svom vlastitom stilu s ALU žaluzinama. Unutarnje i vanjske žaluzine imaju široku primjenu zbog optimalne zaštite od sunca i izvrsne kontrole ulaska i izlaska svjetlosti, te zaštite Vaše privatnosti.


Unutarnje žaluzine
Pomoću naše široke palete visokokvalitetnih žaluzina možete uvijek postići odličan izgled svih prostorija. Birati možete između elegantnih drvenih žaluzina ili između umirenijih ili dinamičnijih uzoraka alu žaluzina širine 16, 25 i 50mm s kojima možete regulirati optimalno svijetlost u svakoj prostoriji.


Unutarnje žaluzine odlikuju se u slijedećim karakteristikama:
- izrada po mjerama
- reguliranje svijetlosti po vašim željama
- možete birati širinu lamele između 16,25 i 50mm
- podešavanje na lančić, štap ili samo lančić
- 70 suvremena univerzalna uzorka

- 15 atraktivnih dizajna
- 4 boje perforiranih lamela
- više uzoraka drvenih lamela
- mogućnost vlastite montaže
- ekonomičnost
- jednostavno održavanje

Lamele su tvornički bojane i sve su jednake kvalitete (neovisno o boji), a izrađene su od visokokvalitetnog aluminija debljine:
lamela 16 mm - debljina 0,22 mm
lamela 25 mm - debljina 0,21 mm
lamela 50 mm - debljina 0,23 mm

Montaža žaluzina moguća je u profile izrađene od PVC, aluminija, drveta, a izrada je moguća ne samo za standardne oblike stolarije, nego i za nepravilne.







Zaštita od insekata
Riješite se dosadnih insekata u Vašim domovima, poslovnim prostorima, restoranima, apartmanima, vikendicama, kuhinjama, te skladištima.

Komarnici predstavljaju evoluciju zaštite od komaraca i insekata. Apsolutno zdravlju prihvatljiv proizvod od mnogih ostalih riješenja protiv komaraca i insekata.
Izrađeni su od čvrstih materijala i vremenski postojanih elemenata s elegentnim i profinjenim dizajnom.


Dijelimo ih na:

- fiksni komarnici - okviri komarnika su izrađeni od aluminijskog profila u bijeloj ili smeđoj boji, a montaža i demontaža komarnika je vrlo jednostavna

- rolo komarnici - mrežica koja služi za zaštitu od insekata izrađena je od kvalitetnog materijala (fiberglass), te je otporna na sve vremenske uvijete.
Rubovi mrežice prolaze kroz vodilice koje su zaštićene posebnim četkicama, a one sprečavaju oštećenje i kidanje mrežice.
Mogućnost regulacije mrežice je s oprugom (spuštanje na potez).






sve o bojama pvc stolarije-akrilne boje i boje drveta




Sustav akrilnih boja

S obojenim prozorskim profilima oblikujete fasade. Stambene zgrade postaju prepoznatljive, kao i njihovi stanovnici, poslovne zgrade privlače poglede.opis slike"
Kod postupka nanošenja boja tzv koekstruzije, povezuju se neodvojivo u jednom radnom koraku bijelo PVC- osnovno tijelo i obojeno akrilno staklo. Tim stapanjem oba materijala dobiva se svilenkasto nereflektirajuća vanjska površina profila, koja je otporna na atmosferske utjecaje.




Postupak koekstruzije

Termičkim postupkom se osnovno tijelo profila, koje se u ovom stupnju obrade sastoji od bijele, tekuće, rastopljene PVC smjese, povezuje s obojenom, tekućom akrilnom otopinom i to nerazdvojivo. Obojena akrilna otopina se točno nanosi na svaku površinu profila, koja je kasnije na gotovom prozoru izložena utjecajima sunca, svjetla, kiše i snijega.

opis slike" Profil akrilne boje izlazi kao dvobojni profil iz mlaznice za koekstruziju. Postupak koekstruzije daje savršenu boju. Čak i kod sukcesivne zamjene jedinica prozora u isto tijelo i nakon niza godina se gotovo ne mogu utvrditi razlike.

Koekstruzija se kod GEALAN-a primjenjuje od 1980. Potvrda iskustva na tom području je RAL- svjedodžba o kvaliteti i Svjedodžba južno njemačkog centra za plastične mase. Isti postupak se, među ostalim, primjenjuje i kod proizvodnje reciklirajućih profila


Prednosti akrilnih bojaPrave boje

Akril je naročito otporan materijal. Koristi se desetljećima kod izrade automobila, a i nakon što opis slike"je godinama izložen atmosferskim utjecajima, ne dolazi do promjene boje. Čak i kod česte zamjene prozora u jedan te isti okvir, i nakon mnogo godina se gotovo ne mogu uočiti razlike u boji.



Lagano održavanje

Prozori iz profila s akrilnim bojama se gotovo i ne trebaju održavati, a održavanje je vrlo opis slike"jednostavno. Nema skidanja boje, struganja i ponovnog nanošenja boje, te ni tih troškova. Ovi profili odbijaju prljavštinu, a čiste se vrlo jednostavno s najobičnijim sredstvima za čišćenje.




Otpornost na ogrebotine

Prozori iz profila s akrilnim bojama imaju glatku, svilenkastu površinu bez pora. Spajanje PVC-a opis slike"i akrila pod djelovanjem visokih temperatura daje naročitu otpornost. Oni nisu otporni samo na ogrebotine, nego i neosjetljivi na nakupine prljavštine i prašine.





Visoka refleksija

Sunčevo svjetlo se najvećim dijelom reflektira od bijelog osnovnog sloja, koji se nalazi ispod opis slike"sloja akrilne boje koji propušta infracrveno svijetlo. Na taj način se značajno smanjuje zagrijavanje profila. Temperaturne razlike između vrlo tamnih i bijelih prozora su iznenađujuće male.






100% reciklirajući

Prozori s akrilnim bojama su potpuno reciklirajući. Ostaci profila idu u ponovni postupak za opis slike"proizvodnju. Stari prozori se granuliraju i pripremaju za daljnju upotrebu. Rezultat je vrlo vrijedan materijal, koji se može ponovno koristiti u novim proizvodima. Na taj način se ostvaruje zatvoreni kružni tok materijala.









Ispune - staklo

STAKLO - Osim konstruktivnog materijala kojeg koristimo (aluminij, čelik, nehrđajući čelik), ispune također znatno doprinose konačnom dojmu i karakteristikama ugrađenog, gotovog proizvoda. Osnovna i najčešća ispuna aluminijske crne ili inox bravarije je staklo.
opis slike
U Vaš naručeni proizvod možemo ugraditi bilo koju raspoloživu vrstu stakla i zahtjevane tipologije. Grubim riječnikom, vrstom stakla definiramo izgled proizvoda, dok odabirom odgovarajuće tipologije određujemo svojstva.

Ako npr. izaberemo zeleno staklo za naš prozor, pametno je izabrati IZO varijantu (IZO staklo je tipologija) kako bi osigurali zvučnu i toplinsku izolaciju. Druge ispune mogu biti različiti kompozitni materijali kao što su IZO-paneli, kompozitni paneli, polikarbonati, aluminijski, čelični ili inox limovi i sl.

Ispune su vrlo značajne jer osim tehničkih svojstava poput toplinske izolacije, zvučne izolacije, apsorbcije sunčeve svjetlosti, stabilnosti, zaštite, na sobom "donose" i vizualni identitet budućeg proizvoda i objekta koji se izvodi.
Vrsta stakla
Obično (Float) — float staklo je staklo koje se izvodi pomoću float tehnologije. Sastoji se od kontinuiranog staklenon ribbona na površini od otopljenog metala.

Visoke je kvalitete, prozirno, ravnih, paralelnih površina, prirodnog izgleda i bez ikakvih deformacija. Boje običnog stakla su: bezbojno, bronca, zeleno, sivo, azur, tamno plavo. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada/pročelja zgrada.

Polureflektivno — polureflektivno staklo kombinira reflektiranje sunčevih zraka s toplinskom izolacijom. Ono odbija sunčeve zrake, ali ne u takvoj mjeri kao reflektivno staklo, već upija jedan dio svjetlosti i energije.

Boje polureflektivnog stakla su: bezbojno, zeleno, azur. Upotrebljava se kod ostakljeih fasada/ pročelja, ostakljenih stijena, ostakljenih ograda, vrata, i sl., ali gdje je uvjetovana refleksija stakla (npr. ostakljena fasada uz prometnicu za sunčana vremena nije poželjna).

Reflektivno — reflektivna stakla presvučena su tankim slojem koji na površini izaziva refleksiju svijetlosti. Uz svojstvo refleksije, sloj može biti i "blago obojen" – plavo, zeleno ili smeđe.

Stupanj refleksije postiže se tipom i debljinom sloja nanesenog na površinu stakla. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada/pročelja zgrada i ostalih elemenata, gdje se želi postići efekt refleksije (npr. staklena stijena poslovnog prostora, kod koje se izvana "ne može" vidjeti unutra).

Reflektivno staklo s metalnim premazom — kod ove vrste stakla, metalni premaz određuje nijansu i boju stakla, tj. nijansu i boju refleksije. Moguće boje su: gold, horizon, silver, elite, cristal, neutral, sunset, river, aquamarine, jade, sienna, granite gray, chroma, granada.

Transparentno s elektromagnetskim premazom — kod transparentnog stakla, elektromagnetski premaz određuje nijansu i boju stakla, tj. refleksije. Moguće boje su: srebrna, siva, metalno plava, pastelno plava, nebesko plava, zelena, plavo- zelena, brončana, boja zemlje.

Ornamentno staklo - staklo s uzorkom — ornamentno staklo je ravno staklo s uzorcima na jednoj ili na obje strane. Upotrebljava se kod ostakljenih stijena u dekorativnom stilu, ostakljenih stijena, prozora i vrata gdje prozirnost stakla nije poželjna, no ipak se zadržava optimalni prolaz svjetla.

Oba tipa stakla (staklo s uzorcima na jednoj strani i staklo s uzorcima na obje strane) mogu biti bezbojna, boje bronce ili žute. neki uzorci se mogu dobiti pjeskarenjem, matiranjem broncom ili žutom bojom. Najčešći modeli ornamentnog stakla su: Crepi, Kura, Kathedral klein, Flutes, Niagara, Delta, Oceanic i dr.
Specijalno staklo — specijalna stakla su stakla koja se razlikuju od standardnih po svojim karakteristikama, svojstvima, načinom proizvodnje, pa time i upotrebom. To su neprobojna i vatrootporna stakla.

Neprobojno staklo — staklo otporno na udar projektila prema međunarodnoj klasifikaciji, najčešće korišteno pri fizičkoj zaštiti objekta od napada vatrenim oružjem i sl.

Vatrootporno staklo
— vatrootporno staklo je prozirno višeslojno staklo, koje se sastoji od iz nekoliko slojeva. Kod povišene temperature i u vremenu od 30, 60, 90 ili 120 min, slojevi se šire i pretvaraju u čvrsti i kompaktni "štit", koji za vrijeme požara ne propušta požar, dim ili vruće pare, zatim ne provodi toplinu. Ovo staklo osigurava susjedne prostorije od požara, kao i sigurnu evakuaciju ljudi.

Vatrootporna stakla se koriste za sve objekte, koji osim potrebnog prirodnog svjetla i vidljivosti, moraju zadovoljiti i uvjet vatrootpornosti.

Objekti kod kojih se koriste ova vrsta stakla su uglavnom bolnice, škole, hoteli, restorani, shopping centri, trgovine, poslovni prostori, industrijska postrojenja i hale, skladišta, laboratoriji, zrakoplovne luke.

Žičano staklo — žičano staklo je ravno staklo s ili bez uzorka, na jednoj ili, češće, obje strane. Žičana mreža unutar stakla omogućuje koheziju stakla u slučaju razbijanja.

Modeli žičanog stakla su: "O", "S", "Denim", "Atlantic", "Delta", "Polish" itd. Boje u kojima se proizvode su bezbojno žičano staklo, bronca, žuto. Žičano staklo se najčešće koristi za krovne prozore, kućna ulazna vrata, ispune balkonskih ograda, industrijske hale, vanjske obloge fasada.

Obrada stakla
— obradom stakla unaprijeđujemo njegova svojstva ili izgled. Obrada može biti termička, poput kaljenja ili pak površinska kao što je pjeskarenje ili brušenje, te bušenje rupa ili izrezivanje raznih oblika unutar plohe.

Kaljeno staklo — staklo se kali na određenoj temperaturi, radi postizanja veće tvrdoće. Kako se prilikom visoke temperature mijena struktura stakla, ono se pri razbijanju mrvi u manje komadiće a ne u krhotine, te se time često upotrebljava i radi prevencije ozljeda.


Pjeskareno staklo — pjeskarenje stakla je obrada stakla nanošenjem abrazivnog sredstav na staklo pod visokim tlakom.

Pjeskarenjem se može obraditi čitava površina stakla (potpuno pjeskarenje) ili dio stakla (djelomično pjeskarenje). Ovim načinom obrade mogu se postići i stvarati razni geometrijski oblici, figure, različiti uzorci i dizajn stakla, i time samo staklo postaje umjetničkim djelom.

Satinirano staklo — satinirano staklo se dobiva završnom obradom prozirne (obične) staklene plohe, i to obostrano. Obrada ploha se vrši kontinuirano kiselinom, kako bi se osigurala pravilna, ravnomjerna obrada staklene plohe. Kako naziv stakla govori, staklo naposlijetku dobije ravnomjeran satinast izgled.

Brušeno staklo — najčešći oblik brušenja stakla je brušenje rubova staklene plohe. Brušeni su rubovi glatki te na njih bolje prijanjaju različite vrste brtvi, silikona i ljepila (tehnološki zahtjevi). Ukoliko želimo staklene police, također želimo glatke rubove staklenih ploha, zar ne?

Laminirano, sigurnosno staklo
— laminirano sigurnosno staklo koje se sastoji od dva ili više sloja stakla, te jednog ili više međuslojeva PVB-a (polyvinylbutyral), koji pridonose značajnoj kvaliteti čvrstoće i elastičnosti.

U slučaju razbijanja stakla, krhotine i komadići stakla se ne raspršuju, već ostaju zadržani u okviru zahvaljujući upravo plastičnom međusloju.

Ovo staklo, također, upija zvučne vibracije širokog spektra, no omogućuje bolju zvučnu izolaciju od tradicionalnog stakla s istom debljinom. Najčešće se radi o jednostruko laminiranom staklu, što ne isključuje mogućnost višestrukog laminiranja tj. spajanje više staklenih ploha između kojih je prozirna PVB folija.

Laminirano sigurnosno staklo štiti od posjekotina i ozbiljnih ozljeda koje su uzrokovane razbijanjem stakla. Kada je takvo staklo razbijeno, njegovi komadići i krhotine ostaju uz PVB međusloju, i time ne stvaraju ošte bridove.

Ova karakteristika, također, štiti od nezgodnih padova i ispadanja kroz staklo, već zavisno o vrsti, svojstvima i obradi staklenih ploha koje laminiramo.

Laminirano staklo se upotrebljava za prozore i vrata privatnih kuća i objekata, vila, poslovnih prostora, izloga trgovina, zatim ostakljenih ograda balkona, unutarnjih stijena, škola, bolnica, bazena, zimskih vrtova.
Sitotisak — pisanje i oslikavanje stakla u reklamne i druge svrhe izvodi se posebnim tehnikama sitotiska.

Savijanje stakla — staklena površina ne mora nužno biti ravna. Specijalnim postupcima većina stakala može se saviti.


Bušenje i izrezivanje stakla — bušenje rupa i izrezivanje oblika u staklu daje mu mogućnost spajanja s drugim materijalima na različite načine. Ove usluge najčešće koriste dizajneri namještaja ili arhitekti koji žele na objektu ostaviti još jedan "poseban“ detalj.


Tipologija stakla
Tipologijom stakla podrazumjevamo načine na koje staklo pripremamo prije ugradnje. Tipičan primjer je tzv. IZO staklo. IZO staklo je kombinacija dva ili više staklenih ploha između kojih ugrađujemo aluminijski ili inox okvir tako da se između dvije plohe nalazi sloj ispunjen nekim plinom (zrak, argon i sl.). Dobivenu strukturu nazivamo IZO komora.


Jednostruko staklo — jednostruko staklo se sastoji od jedne staklene površine. Međusobno se razlikuju po debljini (od 4 mm naviše), vrsti i obradi.

Rezanjem na zahtjevane dimenzije i oblik, te eventualnom dodatnom obradom, staklo je spremno za ugradnju. Jednostruko staklo je najeftinija i našire primjenjivanja tipologija.

IZO staklo — IZO staklo (dvostruko, trostruko staklo) se sastoji iz dvije ili više staklenih površina, između kojih se nalazi zračni sloj. ova stakla se razlikuju po debljini (od 20 mm do 36 mm ), npr. 4+12+ 6 mm znači da je vanjska staklena ploha debljine 4 mm , zračni prostor 12 mm , a unutarnje staklo 6 mm . također se razlkuju i po vrsti stakla, kao i obradi.

Znači, vanjsko staklo može biti kaljeno, a unutarnje obično. IZO stakla se najčešće upotrebljavaju za prozore i vrata privatnih kuća i objekata, vila, poslovnih prostora, izloga trgovina, ..., zatim ograda balkona, unutarnjih stijena, škola, bolnica, bazena, zimskih vrtova itd.


Lamistal — laminirano staklo tj. lamistal staklo je zapravo sendvič dvaju ili više staklenih ploha koje su međusobno zaljepljene jedna na drugu. "Ljepilo“ je poseban prozirni sloj (PVB-polyvinylbutyral), debljine 1 – 2 ili ponekad više mm.

Npr. u lamistal možemo spojiti dva kaljena stakla debljine 6 mm tako da dobijemo staklo 6-2-6 tj, jednu kompaktnu plohu debljine 14 mm (slično jednostrukom staklu). Ovo staklo, također, upija zvučne vibracije širokog spektra, a omogućuje i bolju zvučnu izolaciju od tradicionalnog stakla s istom debljinom.

Laminirano staklo je sigurnosno staklo jer se u slučaju razbijanja ne rasipa već ostaje homogeno, zaljepljeno na prozirnu foliju u sredini, te štiti od posjekotina i ozbiljnih ozljeda koje su uzrokovane razbijanjem stakla.



Low-e niskoemisiono staklo


- termoizolirajuće staklo koje smanjuje gubitak topline za 60% u usporedbi sa klasičnim izo staklom. Na površini stakla nalazi se mekani nanos tankog sloja od metalnih oksida. Djeluje kao reflektor i zadržava temperaturu u prostoriji. Sloj je okrenut prema unutrašnjosti izo stakla tako da ga je nemoguće oštetiti. Količina energije koja prolazi kroz staklo mjeri se koeficijentom „U“ u (W/mkvK). Stari naziv za U faktor je bio „k“ faktor. Kod standardnog izo stakla (4+4) k=2.7, a s jednim low-e staklom K=1.4. Izgleda poput običnog float (običnog) stakla, a često takav proizvod naziva termoizolacijsko staklo. Smanjuje se mogućnost kondenzacije vode između stakala. Prema zapadno-europskim zakonima U (k) faktor mora biti minimalno 1.5-2.0 W/mkvK. Standardna debljina iznosi 4 mm.



Pjeskareno
- staklo na koje je nanešen "pijesak" (aluminij oksid) pod velikim pritiskom i pri velikoj brzini koji zauvijek ostane „uboden“ u površinu stakla. Velika mogućnost izrade logotipova, grbova, natpisa, ukrasa, dakle svih mogućih oblika. Izradu toga omogućuje posebna neprobojna folija koja se lijepi na mjesta koja ne želimo popjeskariti. Mogu se pjeskariti sve debljine i vrste stakala i ogledala.opis slike



Samočistivo staklo
- staklo koje pomoću UW zraka razgradi sa površine organske tvari. Staklo se ispire običnom vodom, a dovoljno je i da samo padne kiša. Također, za vrijeme kiše na površini prozora nanos stvara ravan vodeni film, tako da je kroz njega pogled jasan. Njihova primjena u praksi nije još dobro ispitana.


IZOLACIJSKO STAKLO

Najrašireniji oblik primjene stakla. Nekad su se u prozore i vrata ugrađivala jednostruka stakla. Danas se svi prozori i vrata (osim sobnih) izrađuju sa izo-staklom. Tako se dvostruko smanjuje gubitak topline, utjecaj buke je manji i održavcanje je jednostavnije. Dakle, ono ušteđuje, trajnije je i sigurnije. To je kombinacija dva ili više stakla koja su rubno spojena pomoću metalnog šupljeg profila (taj distancer najčešće od aluminija, debljine 6-22mm) koji je ispunjen molekularom (zrncima koja sprečavaju nakupljanje vlage između stakala). Staklo i metal spojeni su butilom koji se nanosi na profil u vrućem stanju te ima funkciju ljepila i izolacije. Kvalitetno izo staklo potom obavezno mora proći kroz prešu da se dobije kompaktniji i trajniji proizvod. Završni dio je kitanje gustom smjesom kojim se na rubu izvede izuzetno kvalitetno brtvljenje te tako zaštićuje međuprostor izolacijskog stakla od prodora vode da ne bi došlo do kondenzacije i zamagljenje unutrašnjeg dijela izo stakla.opis slike

Najčešće se izo-staklo izrađuje od dva float (prozirna) stakla najmanje debljine 4mm. Sve se više radi na način da se jedno ili oba stakla zamjenjuju sa drukčijim staklima sa boljim karakteristikama: low-em (termoizolirajuće staklo - smanjuje gubitak topline za čak 60%), kaljenim (povećane čvrstoće i otpornosti), metalikom (reflektira i smanjuje prolaz svjetla), ornamentom (ukrasna stakla), pjeskarenim (zaštita od pogleda ili zbog dobivanje logotipova i drugih dekorativnih oblika), lamistalom (sigurnosim staklom)...

Niti jedno izolacijsko staklo ne bi smjelo imati jedno od stakla tanje od 4 mm. U međusprostoru se nalazi zrak, ali sve više se puni sa plinom (argon, krypton...) koji svojim svojstvima poboljšava izolaciju tj. sprečava protok energije.

Estetski dio vrlo se razvio u posljednjih desetak godina te se vrlo često između stakala stavljaju ukrasni profili raznih oblika. Najčešće se koriste zlatne (mesing) širine 10 mm i bijele lajsne uobičajenih širina 10, 18 i 26 mm. Postoje i profili u drugim bojama (srebrna, smeđa, crna...), ali rijetko se upotrebljavaju u praksi.opis slike

Također između dva stakla stavljaju se i venecijaneri koji se mogu okretati, dizati ili spuštati na mehanički način, automatski način ili pomoću daljinskog upravljača. Tako imamo zaštitu koji ne trebamo održavati jer je izolirana čak i od prašine. Kod ovakvog proizvoda distancer je debljine 18-27 mm.




Povijest proizvodnje stakla


Negdje 1000. godina poslije Krista proizvedeni su u Europi prvi prozori od stakla. Pored tzv. butzen-ploča, koje su se izrađivale od ravnih, kružnih komada stakla veličine tanjurića, mogli su se puhati i cilindri, koji su se onda rezali i ravno valjali.
Kvaliteta ovog stakla je bila niska, jaka odstupanja u debljini i neravnost bili su neizbježni.

Za proizvodnju kvalitetnijeg stakla izrađivale su se staklene ploče postupkom lijevanja, koje su se izlijevale u formi dvostruko većoj od kasnije potrebne debljine stakla, te su se nakon hlađenja brusile i polirale, sve dok se ne bi postigla željena kvaliteta i debljina.
Ovo staklo je bilo skupo te je u graditeljstvu imalo podređenu ulogu. Prozorska stakla su se u većoj količini počela koristiti u 17.stoljeću u Engleskoj pri gradnji dvoraca, kako bi se demonstriralo bogatstvo.

Početkom 20.stoljeća razvile su se nove metode, skoro istovremeno u Belgiji i SAD-u, i to Fourcaultovim postupkom i Libby-Owenovim postupkom, kojima se ravno staklo počelo proizvoditi u većim količinama.

Ovim postupcima se staklo u jednom kontinuiranom procesu valjcima izvačilo direktno iz taljevine i hladilo u području hlađenja. Brzinom procesa se mogla podešavati debljina staklenih ploča. Kvaliteta valjanog stakla je bila dovoljna za uporabu na prozorima, ali se svejedno nisu mogle izbjeći razlike u debljini i neravnine.

Stakla pred koja su se postavljali veći zahtjevi u pogledu transparentnosti i ravnosti morala su se i dalje izrađivati postupkom lijevanja s naknadnim brušenjem i poliranjem.Ovaj proces su od 1930.godine optimirali Ford i Pikington..

Taljeno staklo se opet u kontinuiranom procesu skidalo s valjaka te se nakon postupka hlađenja automatski brusilo i poliralo s obje strane. Ovim postukom se lijevano staklo proizvodi i danas, a često se preko valjaka izrađuju i ornamentiranja.

Sva stakla koja su se do 50-tih godina koristila u graditeljstvu, izrađivala su se gore navedenim postupkom. Valjano ravno staklo, koje se uglavnom koristilo kao prozorsko staklo, bilo je jeftino, tanko ali neravno.

Polirano lijevano staklo, koje se koristilo kao zrcalno staklo, bilo je deblje i transparentno, ali puno skuplje.
Postupak izrade float-stakla kojeg je razvio Pilkington (1952.) predstavljalo je revolucionarnu ekonomičnu proizvodnju velikih količina visokovrijednog ravnog stakla .

Uobičajeni postupak lijevanja se i dalje razvijao: Staklo nakon taljenja više ne ide na valjke, već najprije pliva u kositrenoj kupelji (engl. floating).

Tako nastaju dvije idealne, paralelne površine, a zatim se staklena traka na kraju kositrene kupelji uvodi direktno u proces hlađenja. Kontrolirani proces hlađenja je od presudnog značenja u industrijskoj proizvodnji.

Float-staklo je bazni proizvod za skoro sve vrste visokovrijenog stakla kao što je termički prednapeto (sigurnosno) staklo, višeslojno sigurnosno staklo te izolacijsko staklo s funkcijom termoizolacije, zvučne izolacije i zaštite od solarnog zračenja.
Tijelo 1

Zbog brzog gubitka topline na površini i zbog relativno male toplinske provodljivosti stakla, površina stakla se znatno brže hladi od jezgre. Pri tome nastaje temperaturni profil u obliku parabole (stanje 1).

Na taj način površina teži povući se relativno prema jezgi, ali je jezgra u tome sprečava. To za posljedicu ima vlačno naprezanje na rubovima i kompenzacijsko tlačno naprezanje u jezgri.

Dok se ploče i dalje hlade naprezanja ostaju konstantna tako dugo dok je i temperaturni profil konstantan (stanje 2). Na kraju postupka hlađenja, kada i površina i jezgra imaju jednaku temperaturu (stanje 3), nestaje istezanje a time i naprezanje.

Tijelo 2

Raspodjela temperature je za vrijeme cijelog postupka hlađenja identična s temperaturom prvog tijela. I ovdje privremeno nastaju vlačna naprezanja na rubovima i tlačna naprezanja u jezgri.

Ona popuštaju relativno brzo (pretpostavka je da je početna temperatura odabrana dovoljno visoko). Na taj način je poprečni presjek unatoč padu temperature i dalje bez naprezanja (stanje1)

To stanje se zadržava i kod prekoračenja prijelazne temperature (stanje 2). Nakon toga se ponašanje već očvrslog stakla može približno odrediti kao elastično. Ako pretpostavimo da jezgra ima temperaturu T=Tg, onda površina zbog paraboličnog tijeka temperature ima nižu temperaturu.

Na kraju postupka hlađenja i jezgra i površina imaju vrijednosti okoliša TR (stanje 3). Površina se mogla zbog slobodnog istezanja skupiti za manju vrijednost od jezgra.

Kako istezanje mora ostati konstantno preko poprečnog presjeka ( tijelo ostaje ravno) nastaje poznati profil naprezanja u obliku parabole.







PRIRODNA RASVJETA




Usteda energije na svjetlu

Danas mnogo ljudi vjeruje kako su troškovi električne energije previsoki. A velik dio električne energije troši se baš na rasvjetu. Stoga je u posljednje vrijeme vrlo popularno tražiti i primjenjivati alternitvne načine osvjetljenja. Prirodno svjetlo ima brojne prednosti. U prvom redu, ono štedi energiju i novac. Osim toga, smanjuje emisiju štetnih plinova u atmosferu, poboljšava preglednost prostorija, boravak u zatvorenom čini ugodnijim i zdravijim.

opis slike
opis slike
Prilikom donošenja odluke o prirodnom osvjetljenju, vrlo je važno nastojati postići optimalni intenzitet svjetlosti. Za reduciranje prejake svjetlosti ljudi se služe nizom rješenja. Netko upotrebljava grilje, rolete ili tende, dok će se drugi radije opredijeliti za malo neobičnije načine zaštite, kao što su tzv. inteligentna pročelja, posebno dizajnirana ostakljenja prozora i staklenih stijena i sl.

Svi koji se odluče za prirodni način osvjetljenja moraju voditi brigu o mnogim detaljima. Neke stvari potrebno je predvidjeti i prije same gradnje objekta. Primjerice, vrlo je važno prije same gradnje odlučiti koliki želite da vam budu prozorski otvori te svi drugi svjetlosni otvori. Važne su i strane svijeta prema kojima će prozori biti okrenuti, kao i raspored unutarnjih pregrada za reflektiranje unutarnjeg svjetla i mnogo drugih detalja.

Posla oko postavljanja prirodnog osvjetljenja sigurno će biti puno. Ako naiđete na poteškoće, potražite savjet stručnjaka. No, na kraju ćete sasvim sigurno biti zadovoljni. Jer, ne samo što će Vaš dom dobiti poseban izgled, nego ćete i uštedjeti.






Gealan




opis slike"

opis slike"


Uzmi lovu-da nebi bilo kako gealan firma ne misli na smrtnike eto pica i igara za ljude

Pravo sudjelovanja imaju kupci stolarije izrađene Gealana sustavom profila kod Gealanovog proizvođača PVC stolarije u iznosu minimalno 15.000 kuna. Pri kupnji za svaki iznos od 15.000 kuna brutto kupac će kod proizvođača dobiti po jedan kupon za sudjelovanje u nagradnoj igri. Kupon s čitko ispunjenim podacima i priloženom kopijom računa treba poslati na adresu:
GEALAN d.o.o.
Omladinska 11 Žerjavinec
10360 Sesvete
Za nagradnu igru


Fond nagrada:
Glavna nagrada: Automobil Škoda Roomster
Prva mjesečna nagrada: 5x motocikl Gilera LX 75
Druga mjesečna nagrada: 60x Gealan poklon paket
Treća mjesečna nagrada: 60x Gealan set za održavanje stolarije


Izvlačenje: 05. lipnja, 05. srpnja 2007. 02. kolovoza 2007, 05. rujna 2007, 04. listopada 2007 za mjesečne nagrade te finalno izvlačenje 08. studenog 2007. kada će biti izvučena glavna nagrada.

Organizator nagradne igre: Gealan



opis slike"





povjest plastike




(da nesto i saznate o njoj nije sve u lovi)


sto gdje i kako

1823. godine MacIntosch proizvodi prvo odijelo za zaštitu od kiše od lateksa kaučukovca.

1846. godine Schoenbein celulozu obrađuje takozvanim postupkom ''nitrizacije'' i tako dobiva praskavi pamuk (en. gun cotton).

1869. godine Hyatt po prvi puta proizvodi upotrebljiv artikl od celuloida.

1872. godine Baeyer prvi put dobiva u laboratoriju sintetičku (fenolnu) smolu.

1887. godine otkrivena mogućnost pretvaranja celuloze u otopinu [CU(NH3)4)](OH)2.

1883. godine Swan iz praskavog pamuka dobiva sintetičku kredu.

1883. godine Swan je od praskavog pamuka uspio dobiti umjetnu svilu.

1885. godine Spitteler i Krischa otkrili su polusintetičku plastiku.

1887. godine Goodwin je izradio prvu filmsku celuloidnu vrpcu.

1892. godine Fremery i Urban proizvode niti od bakrene svile.

1904. godine Njemačka počinje s proizvodnjom polusintetičke plastike.

1909. godine Baekeland počinje s proizvodnjom tehnički upotrebljivih smola fenol-formaldehida.

1953. godine Ziegler je u stanju proizvesti polietilen pri normalnom tlaku koristeći se određenim aluminijsko-organskim spojevima.

1957. godine proizveden je stereo-specifični polipropen u postupku kojeg su razvili Ziegler u Natta.

1963. godine primjenjuje se proizvodnja polimera otpornih na visoke temperature.

1968. godine karbonske niti dovoljno su sazrele kako bi se moglo početi s njihovom industrijskom proizvodnjom.

1970. godine niti sintetičkih materijala počinju se kombinirati s materijalima mineralnih vlakana i počinju se koristiti u proizvodnji zrakoplova odnosno avionskoj industriji.

1975. godine razvijaju se prvi programi s ciljem recikliranja plastičnih materijala.

1980. godine specijalne legure od polimera počinju se upotrebljavati u automobilskoj industriji.






PVC stolarija je dugovječna, funkcionalna u pogledu osnovnih zahtjeva koje mora ispunjavati, nezahtjevna u pogledu održavanja, estetski dotjerana i ekonomična. Na hrvatskom tržištu u nekoliko posljednjih godina pojavilo se nekoliko renomiranih svjetskih imena iz proizvodnje pvc stolarije. Bilo kako bilo gotovo da nema lošeg sistema i načina izrade i montaže pvc stolarije. Bilo da trebate pvc prozore, vrata, klizne pvc stijene, rolete ili grilje, neke veče razlike između proizvoda nema. Svi sistemi rade se na principu od nekoliko komora s različitim punjenjem, a stakla se stavljaju po vašoj narudžbi sa ili bez punjenja plinom.
Ovdje ćemo predstaviti nekoliko različitih sistema pvc prozora i pvc vrata dostupnih na hrvatskom tržištu i domaćim trgovinama.


Svi profili pvc stolarije u osnovi imaju samo dvije brtve, kod profila koji se deklariraju kao profili sa tri brtve radi se o profilu koji ima takozvanu srednju brtvu, taj sustav je kopija aluminijskih sustava i pokriva cca 10% plastičnih sistema sve drugo je sustav sa vanjskom i unutranjom brtvom.
Kod sustava sa srednjom brtvom pojedini proizvođaći stave jednu dodatnu vanjsku brtvu koja nema nikavu funkciju nego služi isključivo kao marketinški trik da zavara laike i nestručne osobe, jer ta brtva nije u presjeku i dimenzijma kao unutarnja jer kad bi se stavila prava brtva prozor se ne bi mogao zatvoriti jer okov ne bi mogao prenesti slilu priljubljivanja krila na doprozornik.

Top lista pvc proizvođača
1. Veka, Rehau i Kömmerling
2. Aluplast, Brugmann, KBE, Tysen
3. Salamander, Trocal, Decunick, Dimex i drugi

Ovi su podaci su izvučeni iz njemačkih kalkulativnih lista po kojim isti prozor ima tri različite cijene po grupi kvalitete proizvođača
Glede našeg tržišta spomenut ćemo neke proizvođače, jer smatarmo da cijene i kvaliteta ostalih nisu bitno niže da bi ih se izabrao pvc prozor ili vrata.
Proizvođač nekad broj 1. u europi Kömmerling je u zadnjih 5-6 godina zapao u krizu i zaostao sa razvojem te mu mjesto među prva tri visi na staroj slavi, a da je to točno stoji i to da ga je kupio Trockal koji spada u lošije proizvođače, kod nas se još uvijek uvoze profili sa dvije komore i niste sigurni šta ste kupili.
Proizvođač Veka po proizvodnji prozorskih sustava broj 1. u svijetu i što se tiče količine i kvalitete, problem na hrvatskom tržistu je što se uvozi profil koji se ekstrudira u poljskoj i koji ne zadovoljava visokokvaltetni razred Veke nego je napravljen samo za istočno tržište. Zbog pojednih komponeti taj profil se ne može ni uvesti u njemačku. Proizvođač Rehau je najveći proizvođač proizvoda od plastičnih polimera na svijetu te je što se prozorskih sustava tiče prvi u europi, imaju svoju distibuciju u hrvatskoj i isporučuju iskuljučivo profil ekstrudiran u njemačkoj za razliku od Kömmerling i Veke ne isporučuju profile od recikliranih materijala. Valja još svakako spomenuti i Brugmann pvc profile i njihovu pvc stolariju koja svakako nalazi svoje mjesto u mnogim domovima, jer omjer kvalitete i cijene brzi rok isporuke i garancija najčešće su presudni element kod kupnje pvc stolarije.


OKOV

Kod okova se treba paziti da je okov cinčan šestvalentnim cinkom (neki to nazivaju titan, a vidljivo je po čistoj bijeloj boji cinčanja) što je danas najkvalitenija zaštita. Najveći prozvođač okova u cjelini je Roto dok je 2 največi proizvođač Siegenia po nekima i najbolji, na našem tržištu se još koriste i G&U koji spada u manje proizvođače i WinkHaus kojem su osnovna proizvodnja brave i cilindri, a okov za prozore usputna djelatnost, postoji i još nekoliko drugih proizvođača okova. Okov nije izuzetno bitna stavka iz jednostavnog razloga, jer su svi današnji okovi u stvari predimenzinirane kvalitete pa tako da čak i lošiji okovi tipa Aubi i AGB su u stvari bolji nego što nam i trebaju. Navjeće razlike u kvaliteti okova se vide samo na testiranju u slanoj kupki dok svi okovi premašuju minimalne norme nosivosti i broja otvaranja. Eventualna razlika je u profilu i ona se očituje u tome da danas npr Rehau i Veka rade sa tzv. 20 generacijom polimera, dok neki lošiji rade sa cca 26 - 17 generacijom polimera. Bitne razlike u generacijama polimera su u UV stabiliziranosti, ekološki prihvatljivijim punilima koji su manje štetni za čovijeka, temeraturnoj stabilnosti, povećanom elstičnosti i dr.









PROVJETRAVANJE-pvc prozori



Zbog današnjeg ubrzanog ritma života, buke, tehnologije koja nas okružuje, kad krećemo u gradnju poslovnog ili stambenog objekta, svi težimo tome da nam bude osiguran mir, pa od stambenih objekata gradimo prave male izolirane zabrtvljene utvrde.

Kondenzacija se pojavljuje u dobro zabrtvljenim prostorijama jer je onemogućeno odvođenje vlage iz prostorije gdje se boravi, jer istraživanja su pokazala da 3 osobe koje borave u prostoriji proizvode do 8 l vode na dan isto tako i u periodima kad su visoke temperaturne razlike vani u odnosu na temperaturu u prostoriji. Kondenzacija se pojavljuje na slabije zaštićenim mjestima na rubovima stakla, a ako takvi uvjeti traju duže vrijeme dolazi do pojave plijesni.

U svim novoizgrađenim objektima kao i pri renovaciji starijih objekata ukoliko se ne poštuju neke od zakonitost gradnje dolazi do pojave kondenzacije i plijesni na zidovima. To osim što dovodi do oštećenja objekta, bitno narušava kvalitetu stanovanja ali isto tako može i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ne smije se zaboraviti da u svim novoizgrađenim objektima se zadržava određeni postotak vlage na to se ne smije zaboraviti jer pojava kondenzacije je gotovo pa zajamčena, dok isušivanje objekta može trajati i po nekoliko godina. Na adekvatna gradnja također pogoduje kondenzaciji zbog pojave termo-mostova, kao i nedostatno provjetravanje prostorija.

Paradoksalno zvuči podatak, obzirom na današnje tehnologije građenja i napredne materijale, u starijim građevinama pojava kondenzacije i plijesni je puno rjeđa nego u novoizgrađenim objektima. Razlozi su u primijenjenim materijalima (glina, kreč) koji su morali ispuniti znatno niže zahtjeve u pogledu difuzije vodene pare (prolaz vodene pare kroz građevinski element od toplije strane prostorije ka hladnijoj vanjskoj strani).

Zatim, u primijenjenim prozorskim sustavima, kod onih starije izvedbe, kod kojih je brtva znatno lošija (koeficijent propusnosti fuge do 10 m 3 /mh tj. za 1 sat kroz 1m 2 fuge krilo-štok prođe 10 m 3 zraka dok 1m 2 fuge krilo-štok kod novih prozora za 1 sat propusti u prosjeku 0,1 m 3 zraka. Koliko god da je izmjena zraka poželjna i ima prednosti, ipak mana starijih objekata je u potrošnji energije, jer za postizanje odgovarajuće temperature veći je utrošak energije za grijanje, a među probleme današnjice ubraja se i sve veća potreba za očuvanjem prirodnih resursa i okoliša i što većoj redukciji troškova energije jer su cijene u stalnom porastu. Objekt mora biti izveden tako da se postigne što bolja toplinska izolacija.

Zrak može apsorbirati izvjesnu količinu vlage (relativna vlažnost zraka, izražava se u postotcima). Količinu vlage koju zrak može apsorbirati ovisi o temperaturi. Što je viša temperatura to zrak može primiti više vodene pare, tj. ako zagrijavamo hladan i vlažan zrak, isušujemo ga i time raste njegova sposobnost absorpcije vodene pare.

Provjetravanjem se u prostoriju uvodi svježi i hladniji zrak, a zrak u prostoriji koji je topao i vlažan isušuje se, i tako može primiti više vlage, što u normalnom slučaju traje nekoliko sati. Ako provjetravanje pravilno dozira neće doći do toga da se vlažan zrak gomila i tako stvara kondenzaciju na površini predmeta. Ukoliko je vlažnost zraka toliko visoka izdvaja se suvišna vlaga i taloži se. Nedostatak je upravo u tome jer ova osobina zraka razlog je nastanka kondenzacije. U dodiru toplog zraka i hladnijih površina rashlađuje površine predmeta i on postaje sve vlažniji i taloži se na hladnije površine u vidu kondenzata npr. Kad izvadimo bocu iz hladnjaka u toploj prostoriji ona će se orositi.

U-vrijednost tj. koeficijent prolaska topline to je vrijednost prolaska topline kroz građevinski materijal ili građevinsku konstrukciju (u W/m 3 K). što je U-vrijednost manja to je bolja toplinska izolacija. Na prozorima se lakše pojavljuje kondenzacija nego na zidovima iz razloga jer prozor ima znatno veću U-vrijednost od dobro izoliranog zida, pa je temperatura unutrašnje površine prozora niža od temperature zida.


Sprečavanje i izbjegavanje pojave kondenzacije na i oko prozora
Redovito provjetravanje 2-3 puta na dan
Češće provjetravanje prostorija u kojima je povećana količina vlage – kupaonice kuhinje
Na tržištu su dostupni i sustavi za provjetravanje – sustav koji se ugrađuje u okvir samog prozora. Može biti ugrađen u utoru ili u krilu prozora osiguravajući na taj način dugotrajnu i kontroliranu razmjenu zraka. Oni poboljšavaju cirkulaciju zraka, osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji, bešumni su, prozori se nesmetano mogu održavati, nemaju nikakav utjecaj na protuprovalne sustave na prozorima, ugradnja je jednostavna, nevidljiva, a postoji i mogućnost naknadne ugradnje, a isto tako se može i otkloniti u svakom trenutku.
Pravilno provjetravanje

Uključuje širom otvorene prozore na par minuta dnevno, naročito u sezoni grijanja. Tako je osigurana razmjena zraka. Svježi zrak izvana brzo se zagrije i može apsorbirati novu količinu vlage, koja će slijedećim provjetravanjem izaći van. Otvaranjem prozora na kip u sezoni grijanja nije baš od neke velike koristi jer rashlađuje zidove oko prozora što može dovesti do izostanka kondenzacije ali dovodi do vlaženja zidova. Nije provjetravanje nužno samo u sezoni grijanja, za toplijih dana može se bez ikakvih posljedica provjetravati i dok je prozor otvoren na kip.
Nastajanje kondenzacije i plijesni na i oko prozora

Ako su vanjski zidovi objekta dobro izolirani bolne točke objekta su najčešće vrata i prozori, jer kao što je već navedeno, imaju viši koeficijent prolaska topline u odnosu na zidove.
Pojava kondenzacije u i na prozoru može imati više čimbenika:
Loše ili ne adekvatno provjetravanje
Loš sustav profila
Pojava termo mostova prilikom ugradnje prozora
Nepravilno izvedena fuga prozora (dio između zida i prozora ili vrata).

Općenito gledajući i uzimajući u obzir sve faktore nije uvijek moguće izbjeći kondenzaciju na prozorima. Zimi pri niskim temperaturama može doći do pojave kondenzacije i kod jako dobrih prozorskih sistema naročito noću. Ipak, do ovog ne bi trebalo dolaziti često i moguće ju je otkloniti pravilnim provjetravanjem. Ako se to odmah sanira u kratkom vremenskom periodu, ujedno se izbjegava pojava gljivica i plijesni.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.